mandag den 7. juli 2008

* nr. 35

Dagmar Krøyer:
Skarpløb blandt sydfrugter
* nr. 35
2006

Opskrifters narrative kvalitet er et faktum. Når man følger en opskrift, fortæller man også en historie. Den fynske specialitet – brunsvigeren – er et strålende eksempel. Ikke nok med at dens tilblivelse er et eventyrligt og dramatisk forløb, også den færdige kages udseende anskueliggør et landskab skabt af både naturens kræfter og fantasiens frugtbarhed.
”Skarpløb blandt sydfrugter” tager udgangspunkt i en opskrift på brunsviger. Opskriften gengives først loyalt. Dernæst påvises det skematisk hvordan man kan give andre versioner af brunsvigerens tilblivelse. *[asterisk] nr. 35 rummer tre oversættelser af brunsvigeropskriften. Først møder læseren meta-fortællingen. Opskriftens narrative greb og hovedtema udpeges. Desuden tydeliggøres opskriftens drama ved at pege på spørgsmålet om identitet og på spændingsfeltet mellem harmoni og fare.
Men meta-fortællingen kan foldes ud, og nedenunder er mellemregningerne. For det første ses brunsvigeropskriften som en billedreportage, der viser hvordan ingredienserne mødes og blandes. For det andet fortælles et eventyr om en særlig planet. Det står klart at denne fortælling stemmer overens med historien om hvordan en brunsviger bliver til.
Skarpløb blandt sydfrugter er en årvågen og eksotisk beskæftigelse. En aktivitet der kræver både varme og kulde. Den foregår i fantasien, parallelt med virkeligheden.

* * *