lørdag den 11. marts 2023

Things Change Anyway

MC Coble & Louise Wolthers:
Things Change Anyway
192 s. ill.
2023

300,00

Things Change Anyway er en kunstnerbog skabt i et samarbejde mellem den nonbinære, trans* billedkunstner MC Coble og kunst-og fotohistorikeren Louise Wolthers om forskellige former for metamorfoser i livet, kroppen, relationer og naturen. Bogens grundstamme er fotografier fra parrets personlige billedarkiv, som suppleres af fem essays af Wolthers og tolv collagetegninger af Coble.

Things Change Anyway manifesterer frem for alt, hvordan fotografering, udveksling af blikke og at se på billeder er konstanter såvel i parrets professionelle som i deres private liv og relationer. De udvalgte men ucensurerede fotografier, som strækker sig over et årti, præsenteres i en legende, ikke-kronologisk og ikke-lineær redigering og udnytter til fulde snapshottets rå autenticitet.

Én serie fotografier dokumenterer Coble’s igangværende kønstransition, der inkluderer kirurgi, belastende møder med det svenske sundhedssystem og forskellige former for mental heling og pleje, et andet spor handler om Wolthers’ udfordringer med overgangsalder og aldring; andre billedtemaer er landskaber og samhørighed med naturen, og atter andre motiver består af stillebener og snapshots fra hverdagens rum og rutiner – i al dens sårbarhed, ufuldkommenhed og forgængelighed. Disse billedspor er vævet sammen og danner en dynamisk mosaik på tværs af tid og rum, der afspejler hvordan forandring, queer samliv og ikke-menneskelige slægtskaber kan se ud.

Billedflowet brydes af fem essays af Wolthers med titlerne Re-enacting Representation; Connected by Blood, Related by other Substances; Mirroring Bodies; Queering Landscapes, Changed by Nature og Pictures Never Taken. Teksterne sætter de enkelte billeder ind i en bredere fotohistorisk og queer/trans*-teoretisk kontekst, og åbner dermed for nye, tværfaglige perspektiver på fotografi fra aktuel forskning om visualitet, køn og seksualitet. Det andet nedslag i billedstrømmen er Cobles detaljerede collagetegninger. Ligesom det overordnede fotografiske layout er tegningerne baseret på montagen og netværket som metode, for eksempel ved at forene encyklopædiske detaljer om dyr og natur med citater fra støttegrupper på sociale medier og approprieringer fra populærkulturen. Resultatet er en visuel dagbog i collagestil, og tegningerne syntetiserer forskellige tidsligheder og oplevelser – af livet efter en stressrelateret depression og under corona, om at blive sat i stå af systemet og om måder at omstille sig og opnå agens på.

Things Change Anyway er en co-publikation mellem forlaget *[asterisk] i Danmark og det svenske Breadfield Press. Grafisk design af Coble og Wolthers i samarbejde med Tina Enghoff.
Bogen er trykt af Narayana Press og støttet af Ny Carlsbergfondet.

Udgivelsen af Things Change Anyway markeres med receptioner følgende steder:
Fredag d. 17. marts kl. 16-18 Galleri Image (Vestergade 29) Aarhus
Torsdag d. 23. marts kl. 19-22 Frigga (Pölgatan 5) Göteborg
Torsdag d. 30. marts kl. 17-19 Fotografisk Center (Staldgade 16) København
Lørdag d. 1. april kl. 14-16 Galleri Format (Claesgatan 14) Malmö